Vetőgumók
Vetőgumók
Burgonya vetőgumók
Burgonya fajták és jellemzőik
Ismerd meg az általunk tökéletesített burgonya fajtákat!
Kapcsolódó linkek
Balatoni rózsa
Tenyészidő: Korai (~95 nap)

Sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagy gumójú, nagyon szép ovális alakú, formatartó, sekélyen ülő, a héjnál sötétebb színű rügyekkel. Gumókötés száma 8-10 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).
Alacsony, erős szárú, nagy, matt zöld levelekkel.
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű, általános hasznosítási célú, kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen fogékony. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.
Bőtermő (60-80 t/ha). Alaktartása, környezeti stressztűrő-képessége kiváló. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejű, kiválóan tárolható. Hajtatásra, szabadföldi fóliás termesztésre és nyári ültetésű burgonyatermesztésre is ajánlott. Metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerekre (pl. Sencor) érzékeny, javasolt szermennyiség alapkezelésbe az előírt dózis max. 80 %-a, lombkezelés nem javasolt. Leromlásra nem hajlamos.
Katica
Tenyészidő: Középkorai (~105 nap)

Nagyon szép, fényes rózsa héjú, sárga húsú, ovális alakú, közepes gumóméretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).
Erős szárú, magas, közepes méretű, sötétzöld levelekkel.
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú. kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen fogékony. Gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.
Bőtermő (60-80 t/ha). Kiváló alaktartó és stressztűrő képességű. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Közepes nyugalmi idejű, de jól tárolható. Kiváló árukihozatali arányú. Kiegyenlített, közepes gumómérete, valamint kiváló héjminősége miatt a kis kiszerelésű (2-5 kg-os), mosott kicsomagolásra kimondottan alkalmas. Leromlásra nem hajlamos.
Démon
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Nagyon szép ovális alakú, sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagyméretű, sekélyen ülő rügyekkel. A rügyek sötétebb bordó színűek, mint a héj. Gumókötés száma 12-14 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).
Erős szárú, magas, közepes méretű, sötétzöld levelekkel.
„B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen fogékony. Gumóvarasodással, valamint a burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.
Bőtermő (50-60 t/ha. Kiegyenlített gumóméretű, rendkívül stabil gumóformájú, hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható fajta. Kiváló áru-kihozatali aránnyal rendelkezik. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Mosott kicsomagolásra is alkalmas. Sencor gyomirtó szerre (metribuzin) érzékeny, javasolt szermennyiség alapkezelésbe az előírt dózis 80 %-a, lombkezelés nem javasolt. Leromlásra nem hajlamos.
Hópehely
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Halványrózsaszínbe hajló sárgás barna héjú, kerekded alakú, fehér húsú, nagy-középnagy gumóméretű, középmélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20 %).
Közepes méretű, kevés vastag szárral, középzöld, nagy levélkékkel.
„B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták).
Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Immunis a burgonya Y, X, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen ellenálló. Gumóvarasodással szemben és a burgonya fonálféreg Ro1 és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.
Bőtermő (60-80 t/ha), 14-16 db-os kötésszámmal, rendkívüli termésstabilitású fajta. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Hosszú nyugalmi idejű, könnyen tárolható. Gumóit magasan köti, ezért a zöldülés elkerülésére mélyebb ültetést, és magasabb bakhátat igényel. Leromlásra nem hajlamos.
Lorett
Tenyészidő: Középkorai (~115 nap)

Világos rózsa héjú, sárga húsú, szép ovális alakú, nagyméretű, sekélyen ülő, bíbor színű rügyekkel. Gumókötés száma 10-12 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (17-19 %).
Erős szárú, magas, nagy lombú, ovális, középzöld levélkékkel.
„B” főzési típusú, markáns burgonya ízű, nem szétfövő, általános célú étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.
Immunis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. A burgonya fonálféreg Ro1 és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Lomb- és gumófitoflórával szemben fogékony. Gumóvarasodásra kissé fogékony.
Rendkívül bőtermő (70-90 t/ha), hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható, stabil fajta Leromlásra nem hajlamos. Gumó élettani hibáktól mentes. Finom héjszerkezete, és nagyméretű gumói miatt kíméletes betakarítást, és áru előkészítést igényel. Hajtatott fóliás, és nyári szabadföldi termesztésre is alkalmas. Leromlásra nem hajlamos.
White Lady
Tenyészidő: Középkorai (~120 nap)

Világossárga héjú és húsú, kerek-ovál alakú, középnagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 /tő. Szárazanyag-tartalma magas (20-21 %).
Közepesen erős szárú, nem pigmentált, világoszöld, nagy levélkékkel.
„C” főzési típusú, enyhén lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű étkezési burgonya. Kiváló ízű, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya és püré készítésére, tészták alapanyagának.
Immúnis a burgonya Y, X, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal, valamint a lomb és gumófitoftórával szemben magas rezisztenciával rendelkezik. Gumóvarasodással és a burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens. Organikus, vagy biotermesztésre is javasolható fajta.
Bőtermő (60-70 t/ha), hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Összetett rezisztenciatulajdonságai révén organikus termesztésre is alkalmas fajta. Leromlásra nem hajlamos. Sencor gyomirtó szerre (metribuzin) érzékeny, javasolt szermennyiség alapkezelésbe az előírt dózis 80 %-a, lombkezelés nem javasolt. Leromlásra nem hajlamos.
Somogyi kifli
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Sárga héjú és húsú, kifli alakú, középnagy méretű, középmélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (17-19 %).
Középmagas szárú, kisméretű, középzöld levélkékkel.
„A” főzési típusú, kemény húsú, nem lisztes, nem szétfövő, kiváló étkezési minőségű, és ízű, mindmáig a legjobb salátaburgonya. Előfőzés után sütve is remek.
Vírusbetegségekre, lombfitoftórára, alternáriára, burgonya fonálférehre fogékony. Gumóvarasodással szemben közepesen rezisztens.
Közepes termőképességű (30-35 t/ha), termesztése és feldolgozása alakja miatt nehezen gépesíthető. Nyugalmi ideje rövid, ennek ellenére jól tárolható, a tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Öntözéses termesztést igényel.
Arany chipke
Tenyészidő: Középkorai (~110 nap)

Sárga héjú, arany sárga húsú, gömbölyded alakú, középnagy méretű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 14-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma magas (22-23 %).
Közepesen erős szárú, nem pigmentált, világoszöld, középnagy levélkékkel.
„C” főzési típusú, lisztes, könnyen fövő, finom hús szerkezetű, chips gyártásra alkalmas ipari célfajta. Kiváló, gesztenyére emlékeztető ízű. Otthoni felhasználás esetén, alkalmas héjában való sütésre, hasábburgonya, chips és püré készítésére, tészta alapanyagnak is.
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lomb fitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens.
Közepesen bőtermő (40-50 t/ha), közepesen hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható fajta. Leromlásra nem hajlamos.
Botond
Tenyészidő: Szuper korai (~85 nap)

Sötét rózsa héjú, halvány sárga húsú, gömbovál alakú, nagy gumójú, közepesen sekélyen ülő, a héjnál sötétebb színű rügyekkel. Szárazanyag-tartalma alacsony (17-18%).
Erős szárú, szárleveles típusú, közepes méretű, sötét zöld levelekkel.
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, elsősorban főtt típusú ételek készítésére alkalmas, jóízű étkezési burgonya.
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával szemben közepesen ellenálló. Gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. Burgonyarák rezisztens.
Közepesen bőtermő (50-60 t/ha), 8-10 db-os kötésszámmal. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Gumóélettani hibáktól mentes. Alaktartása és stressztűrő-képessége kiváló. Korai újburgonya termesztésre, hajtatásra, szabadföldi fóliás és nyári ültetésű burgonyatermesztésre egyaránt ajánlott. Leromlásra nem hajlamos.
Basa
Tenyészidő: Középkorai (~ 110 nap)

Sárga héjú és húsú, hosszú-ovál alakú, középnagy méretű, nagyon szép héjminőségű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 18-20 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (17-19 %).
Középmagas szárú, kisméretű, középzöld levélkékkel.
„A” főzési típusú, kemény húsú, nem lisztes, nem szétfövő, kiváló ízű és minőségű, általános felhasználási célú, salátakészítésre is kiválóan alkalmas, igazi delikát burgonya. Egyedi héjminősége és méretkiegyenlítettsége okán mosva kicsomagolt forgalmazásra kimondottan javasolt.
Immúnis a burgonya Y és A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen ellenálló. Burgonyarák rezisztens. Gumó ezüstfoltossággal szemben rezisztens.
Közepesen magas termőképességű (40-50 t/ha). Közepes, nyugalmi idejű ennek ellenére jól tárolható, a tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Leromlásra nem hajlamos.
Balatoni sárga
Tenyészidő: Középkorai (~ 110 nap)
Sárga héjú és húsú, stabil ovális alakú, középnagy méretű, szép héjminőségű, sekélyen ülő rügyekkel. Gumókötés száma 12-16 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-22 %).
Középmagas szárú, erőteljes, közepes méretű, középzöld levélkékkel.
„B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, nem szétfövő, kiváló ízű és étkezési minőségű, igazi általános felhasználási célú burgonya. Alakja, héjminősége és méretkiegyenlítettsége miatt mosva, kicsomagolt forgalmazásra is javasolt.
Immúnis a burgonya Y és A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával, gumóvarasodással és ezüstfoltossággal szemben közepesen ellenálló. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens.
Közepesen magas termőképességű (40-50 t/ha). Közepes, nyugalmi idejű ennek ellenére jól tárolható, a tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Leromlásra nem hajlamos.